Istoric

florenta

Comuna Vîlcelele este compusă din satele Vîlcelele și Floroaica.

Situată in partea de nord-est a judetului Calarasi, in mijlocul Campiei Baraganului, la o distanta de 29 km nord- vest de municipiul Calarasi, la 35 km fata de fluviul Dunarea si la 90 km faţă de Bucureşti.

Comuna este strabătută de soseaua judeţeană de la nord-vest spre sud, care traversează ambele sate, se îndreaptă spre comuna Cuza-Vodă şi face legătura cu şoseaua naţională Bucureşti-Constanţa.

Școala Gimnaziala „Florența Albu” Vîlcelele a luat ființă în anul 1903, având un număr de 63 de elevi. În anul 1921 începe construcția primului local de școală tip, compus din două săli de clasă, cancelarie și sală de intrare. Terminat în anul 1923, localul nu corespundea cerințelor populației de vârstă școlară, la aceea dată de aproximativ 200 de elevi, din acest motiv fiind folosite și două închiriate. În anul 1953 se hotărăște construirea a două săli de clasă, dar acest lucru devine efectiv abia în anul 1956. În 1960, se stabilește construirea a încă două săli de clasă, școala funcționând cu un număr de șase săli. Populația școlară a crescut odată cu dezvoltarea sectorului agricol pe raza localității și a creșterii demografice.

Şcoala Gimnazială din Vîlcelele, poartă numele poetei Florenţa Albu care a trăit in satul Floroaica şi ne-a lăsat prin proza şi versurile sale frumuseţea acestor locuri.

Actualul local al școlii este amplasat in centrul comunei, lângă Primărie, este alcătuit din 9 săli de clasă, cancelarie, cabinet director, secretariat, arhivă și un teren de sport amenajat. Ultima extindere a avut loc in vara anului 2010, cand s-au mai construit 2 săli de clasă, secretariat, grupuri sanitare moderne şi s-a instalat centrala termică pe peleţi.

Şcolii din Vîlcelele îi este arondată grădiniţa ,,Albă ca zăpada”, reabilitata dupa standarde moderne, cu centala termica si grupuri sanitare moderne, ofera prescolarilor spatii prietenoase si educative pentru formarea lor ca viitori scolari.

Colaborarea cu autoritatile locale este deosebita, in sensul ca suntem sprijiniti din plin cu fonduri materiale pentru solutionarea tuturor problemelor care apar dar si participarea efectiva la toate activitatile care se deruleaza in scoala.

Oricine vizitează aceste şcoli este impresionat de ordinea şi curăţenia care domnesc aici, dar şi de dotările moderne introduse recent atât în legătură cu construcţia, cât şi în privinţa materialului didactic. Avem in dotare calculatoare, 2 videoproiectoare, ecrane de proiecţie, telefon, fax, conectare la internet, copiatoare, imprimante, planşe pentru obiectele de învăţământ, hărţi, material sportive.

Începând din anul 2004 și până în prezent, populația școlară s-a menținut aproape constantă, in jurul a 200 de elevi. Nu se înregistrează cazuri de abandon școlar, iar procentul de promovabilitate este de 100%.

Toți elevii care au absolvit clasa a VIII-a au fost înscriși la licee, frecventând cursurile în procent de 90%.

Spațiul școlar este suficient pentru numărul de elevi înscriși, învățându-se într-un singur schimb.

Dotarea cu manuale a școlii este bună; an de an s-au primit manuale suficiente, toți elevii beneficiind de manuale.

Școala are un număr de 27 de angajați: 3 educatoare, 4 învățători, 12 profesori, 3 personal didactic auxiliar, 5 personal nedidactic.

Posturile sunt ocupate cu 8 cadre didactice titulare, 11 cadre didactice suplinitoare calificate si un necalificat .

Atmosfera existentă în școală este de înțelegere și colaborare.

Relațiile director-cadre didactice sunt de înțelegere, colaborare, căutându-se de fiecare dată să se asigure transparență și participare la luarea deciziilor. De asemenea, relațiile cadru didactic-elev sunt de respect și colaborare, iar cu părinții sunt de deschidere și coptare în actul educațional.

Locuitorii comunei noastre sunt oameni harnici cu credinta in Dumnezeu si fata intoarsa spre biserica, dovada fiind sarbatorile religioase la care participam si noi impreuna cu elevii nostri.

Desi ocupatia de baza a  acestei comune este agricultura, aceasta se practica la standarde inalte in ferme cu dotare europeana oferind locuri de munca numeroase dar si exemple de bune practici ai unor gospodari de renume  pentru generatia de maine

Mediul social din care provin elevii este cu precădere defavorizat, atât ca nivel de trai, dar și ca nivel de cultură a părinților.

În puține familii unul sau ambii părinți au studii medii sau superioare, care să sprijine copilul și școala. Marea majoritate a părinților au opt clase, sunt dezinteresați și lasă pe umerii școlii întreaga responsabilitate a formării copiilor lor.

În circa 10% din familii, copiii sunt crescuți de unul dintre părinți, celălalt fiind plecat la muncă în străinătate, iar în unele cazuri copiii sunt lăsați în grija bunicilor.

Calitatea personalului didactic – dintre cele 19 cadre didactice care funcționează în unitatea școlară, 6 cadre didactice au gradul I, 4 cadre didactice au gradul II, 9 grade didactice au definitivatul  si un necalificat.

Modul de comunicare este direct, asigurându-se o reală transparentă, pe toate nivelurile.

In astfel de conditii si rezultatele la invatatura sunt pe masura; elevii participand la multe concursuri: olimpiade (limba romana, matematica, biologie, geografie, limba engleza), concursuri scoalare: cangurul, cangurasul lingvist, Evaluare in Educatie -la limba romana, geografie Terra Magazin, Voinicel-cls I-IV, dar si extrascolare: ,,Cu viata mea apar viata” –locul III, ,,Sanitarii priceputi”- mentiune

Elevii şcolii din Vîlcelele nu desluşesc doar tainele scrisului ci şi participă activ la evenimentele desfăşurate la nivelul comunei şi nu numai: ansamblul de dansuri populare ,,Giurca” susţine programe cultural-artistice, recitări de poezie, cântece la diferite evenimente care au loc in viaţa satului: ,,Ziua fermierului, ,,Ziua eroilor”, serbarile scolare de craciun, pasti, 8 Martie etc.

Avem parteneriate cu scoli sau alte institutii din judet dar si scoli din alte  judete, prilej cu care am derulat multe activitati deosebit de educative si interesante din care am invatat unii de la altii.

Alaturi de ei stau cadre didactice competente, pline de suflet, care modeleaza cu tact, cu profesionalism, cu devotament, locuitorul de maine al unei asezari dispunand de atributele materiale si morale ale urbanitatii. Invatatorii si profesorii scolii comunei innobileaza si dau un continut superior mult uzitatei sintagme ,,apostolat didactic”.

One thought on “Istoric”

Leave a Reply

Your email address will not be published.